Welkom!

januari 20, 2016Uncategorized Standard

“DE MATERIE ALS INSPIRATIEBRON”

magie van de materie,
achterhalen het geheim van de krachten,
de processen,
de wetmatigheden,
de structuren zoals deze zich in de goede
schepping manifesteren.
want er is immers altijd sprake van meer
dan alleen maar het spel tussen
creativiteit en materiaalgebruik.

Louis Tiessen

.
Waarom maakt een kunstenaar datgene wat hij maakt? Zoveel kunstenaars, zoveel drijfveren, zoveel boodschappen.
Joanna heeft ook een boodschap over te brengen: kijken naar en genieten van wat er al is. Of het nu een berg oud ijzer is, een bak met knopen, het hart van een machine, versgevallen sneeuw, meeldraden in een bloem of de bast van een boom, de materie en zijn structuur vormen tezamen een beeld dat erom vraagt vastgelegd te worden, of bewerkt tot een nieuw beeld, om de toeschouwer mee te laten genieten in zoveel schoonheid……
Ontdoe de materie van zijn betekenis, zijn doel en je ziet wat geen mens ooit bedacht kan hebben.
Die emotie van genieten van de schoonheid van wat er al is, wil Joanna overbrengen. Ze wil de toeschouwer iets bieden, hem betrekken in haar emoties, maar hem niets opdringen.
Daarom heeft ze geen thema, geen titels voor haar werk. Ze hanteert wel een leidraad: “de materie als inspiratiebron”.
Inspiratie vindt ze bovendien bij verschillende kunstenaars. Drie van die kunstenaars zijn haar absolute favorieten: Joseph Cornell (kijkdozen), Jean Arp, met zijn experimenten met automatische tekeningen, die weer leiden tot een organische abstractie in zijn beelden, en tot slot Pablo Picasso, die heel zijn leven geëxperimenteerd heeft, nooit lange tijd met hetzelfde bezig was, zich continu ontwikkelde en die van zichzelf zei dat hij niet zocht, maar vond. Met hem voelt Joanna zich het meest verwant. Ook zij gaat niet op zoek naar inspiratie, thema’s of materialen, maar zij vindt datgene wat er al is en wat alleen nog maar ontdekt hoeft te worden…….
.

.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *